ISO 14001 certificering: Hoe pak ik dat aan?
ISO 14001 certificering: Hoe pak ik dat aan?
De ISO 14001 is hetzelfde opgebouwd als de ISO 9001. Beide normen maken gebruiken van de HLS-structuur. Dat zijn 7 hoofdstukken die gedeeltelijk hetzelfde zijn. Per norm wordt de inhoud specifiek aangepast. Dat betekent dat wanneer u al ISO 9001 gecertificeerd bent u veel overeenkomsten zult ontdekken. Bij de ISO 14001 certificering staat ook risicomanagement centraal.
Veelal start u met het maken van een milieurisico-inventarisatie. Welke milieuaspecten kent uw organisatie? Hoe beheerst u deze? Op basis hiervan maakt u een beheersplan en stelt u milieudoelstellingen vast. Dat zijn uitdagende, maar wel realiseerbare doelstellingen die natuurlijk milieu gerelateerd zijn.
Ook gaat u op beleidsniveau na welke kansen en risico ‘ s u in de nabije toekomst op uw af ziet komen. Dat wordt de context van de organisatie genoemd. Onderdeel daarvan is ook een stakeholderanalyse. Wie zijn uw stakeholders en wat mogen zij van u verwachten?
Na het beschrijven van de processen waarin u uw beheersmaatregelen heeft vastgelegd wordt het tijd om een interne audit te gaan uitvoeren. U toetst hiermee of de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk worden uitgevoerd en of er verbetermogelijkheden zijn.
Natuurlijk moet u nog meer regelen. Bijvoorbeeld hoe u omgaat met milieu-incidenten, communicatie naar de buitenwereld en nog enkele van dit soort aspecten. Stuk voor stuk niet van die ingewikkelde zaken, zolang je maar weet wat ermee bedoelt wordt. Binnen onze ISO 14001 systemen leggen we dat stap voor stap uit. Ook geven wij daar allerlei handige voorbeelden van. Op deze manier wordt het behalen van de ISO 14001 certificering wel erg makkelijk.