CO2-prestatieladder stappen plan

 

Ga snel en goed naar de derde trede

3.710+

Tevreden klanten

29 jaar

Toonaangevend in kwaliteitsland

1.935+

Deelnemers aan trainingen

De CO2-Prestatieladder is een instrument dat in Nederland wordt gebruikt om bedrijven te stimuleren hun CO2-uitstoot te verminderen. Het is ontwikkeld door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) en heeft als doel om bedrijven te belonen voor hun inzet op het gebied van CO2-reductie.

De CO2-Prestatieladder in een notedop:

1. Certificeringsniveaus: De ladder bestaat uit vijf niveaus, waarbij niveau 1 het laagste en niveau 5 het hoogste is. Hoe hoger het niveau, des te meer inspanningen je levert om jullie CO2-uitstoot te verminderen.

2. Invalshoeken; Elk niveau is weer opgedeeld in vier invalshoeken. Deze invalshoeken gaan van inzicht, reductie, transparantie tot aan Participatie. 

3. CO2-footprint en reductiedoelstellingen: Je start met het in kaart brengen van jullie huidige CO2-uitstoot. Dit wordt de CO2-footprint genoemd.  Daarna ga je na hoeveel je wilt gaan besparen. Dat is je reductiedoelstelling. Om deze doelstelling te kunnen behalen zul je maatregelen moeten gaan uitvoeren en de resultaten daarvan gaan monitoren. Dat staat binnen jullie Energie Management Actie Plan (EMAP).

4. Transparantie en communicatie: De CO2-Prestatieladder moedigt je aan om transparant te zijn over jullie inspanningen en resultaten op het gebied van CO2-reductie. Dit omvat ook communicatie naar belanghebbenden zoals je collega' s, klanten en leveranciers.
5. Participatie: Je bent gelukkig niet de enige die zijn best doet om de CO2 uitstoot zoveel mogelijk te reduceren. De CO2-prestatieladder verwacht dat je actief gaat deelnemen aan brancheactiviteiten om jouw kennis te delen en kennis van anderen op te halen. Op deze manier kunnen we profiteren van elkaars kennis en ervaringen.

6. Aanbestedingsvoordeel: Een extra voordeel van het hebben van het certificaat CO2-prestatieladder is dat je bij aanbestedingen een fictief gunningvoordeel kunt krijgen. Dit voordeel loopt op naarmate je volgens een hoger niveua bent gecertificeerd. Bij trede 3 bedraagt dit voorbeeld bijvoorbeeld al 4%.

Met het CO2- prestatieladder stappen plan dat wij voor jou hebben ontwikkeld helpen we jouw bedrijf om zo snel en makkelijk mogelijk niveau 3 van de CO2-prestatieladder te bereiken. Lees verder voor meer informatie over onze aanpak. 

Onze unieke aanpak

Bekijk de video voor uitleg over de inhoud van ons stappenplan

De route naar CO2-prestatieladder niveau 3  

in 3 eenvoudige fases

1. Van Inzicht naar reductie. 

De prestatieladder kent vier invalshoeken: Inzicht, reductie, Transparantie en participatie. De eerste stap is het verkrijgen van inzicht. Over welke energiestromen hebben we het? Hoeveel verbruiken we daarvan? Kunnen we dat uitsplitsen naar activiteit en / of locaties. Wanneer we dat beeld betrouwbaar hebben gaan we de uitkomsten omrekenen naar de CO2 uitstoot. Je bent op dat moment bezig met het maken van jullie CO2-footprint.

Daarna ga je na waar je hoeveel kunt besparen. Dat moeten ambitieuze doelstellingen zijn, maar gelukkig ook kosten effectief!

Wij geven je bij deze eerste stap duidelijke uitleg hoe je dit moet aanpakken incl. de benodigde templates. Dat werkt lekker snel!

2. reduceren en communiceren.

Het hebben van CO2 reductiedoelstellingen is goed, maar natuurlijk zinloos wanneer niemand binnen de organisatie weet dat ze er zijn en hoe we er aan gaan werken. Je moet de doelstellingen en de daarbij behorende actieplannen intern goed communiceren.
Ook de buitenwereld moet weten wat jullie doelstellingen zijn. De ene keer om te kunnen toetsen of jullie uitgangspositie wel betrouwbaar is en de andere keer te leren van jullie inspanningen.

Wanneer je onze software gebruikt wordt het intern communiceren en het vastleggen van het bewijs daarvan een stuk eenvoudiger. Je kunt achteraf heel mooi aan de certificeerder laten zien hoe het staat met de reductie van jullie doelstellingen. Dat maakt de certificering weer een stuk makkelijker.

 

3.Participeren en certificeren

Het is bijna zover dat de certificeerder kan komen. Je zult echter eerst je moeten aansluiten bij een initiatief dat zich richt op de reductie van CO2. Dit om zowel kennis op te halen die je binnen je eigen organisatie kunt gebruiken als ook om kennis te brengen zodat andere organisaties daarvan kunnen profiteren.

Tijdens de certificering wil de ce certificeerder om te beginnen een aantal documenten zien. Dat gaat van de emissie-inventaris, de CO2 footprint tot aan het energiemanagement actieplan. Daarnaast gaat de certificeerder na of je actief met de CO2 reductie omgaat.

De ingebouwde verbetersystematiek in VisionManager wordt buitengewoon gewaardeerd door certificeerders. Je kunt mooi laten zien op welke wijze jij de doelstellingen communiceert en monitort. Het eindresultaat? Jullie trede 3 CO2 prestatieladder certificaat ligt binnen handbereik, en samen zullen we dat doel bereiken! 

Dit maakt onze aanpak zo uniek

Kant en klare templates

Waarom het wiel opnieuw uitvinden wanneer het ook makkelijk kan? 

Ondersteunende Tooling

Bespaar tijd en geld door onze software met kant en klare templates te gebruiken.

Toegang ISOcademy.nl

Je hebt toegang tot ISOcademy.nl. Daar vind je onder andere het handige stappenplan.

1 uur gratis advies inbegrepen

Je hebt recht op 1 uur gratis advies. Gebruik dit op een moment dat je even wat extra hulp nodig hebt.

 Wat anderen over ons zeggen

These slides will be slide-able on the live version of your page!
Briljante verduidelijking en vereenvoudiging van complexe materie.

CSN groep Leusden, Cees Doets

Ms. Nameless
Add Your Stars

Gisteren hebben wij, met dank aan uw ISOmanager, snel, efficiƫnt en zonder al te veel werk en kosten het ISO9001 certificaat behaald.

 

Het is een fijn pakket; de auditor van Brand Compliance was ook onder de indruk.

Bart van Rijen, CarSa opvoeden&zo

Ms. Nameless
Add Your Stars
"Ondertussen zijn we als Koninklijke Ahrend NV geslaagd voor certificering als multi-site ISO 9001 en ISO 14001. Ik wil u zeggen dat jullie ISO-systeem daar veel aan heeft bijgedragen".
Koninklijke Ahrend NV
Ms. Nameless
Add Your Stars
Wij hebben veel gehad aan de tools van Vision Manager en deze software heeft ons echt een leidraad gegeven hoe om te gaan met ISO 9001 en ISO 27001. 
Fiscaliade
Ms. Nameless
Add Your Stars
Volledig ISO 9001 ingericht systeem

Volledig ingericht

Wij zorgen ervoor dat jouw CO2 prestatieladder systeem snel voor je klaar staat. Gevuld met procesbeschrijvingen en templates.

Altijd ISO 9001 up to date

Altijd up to date

Wij zorgen ervoor dat je op de hoogte blijft van wijziginegn in de CO2 prestatieladder. Zo ben je altijd actueel!
ISO 9001: Snelle terugverdientijd

Snelle terugverdientijd

Door de ingebouwde verbetersystematiek voer je snel verbeteringen door. Vaak is de investering al binnen enkele maanden terugverdiend!
Snelste doorlooptijd ISO 9001

Snelle doorlooptijd

Ons slimme projectplan laat je de juiste dingen op het juiste moment doen. Hierdoor is de doorlooptijd super kort.

ISO 9001: Duidelijke uitleg

Duidelijke uitleg

Wij begrijpen dat je weinig tijd hebt. Dus hebben wij alles zo opgezet dat jou dit zo weinig mogelijk tijd kost. met duidelijke krachtige uitleg.
ISO 9001 advies inbegrepen

Advies inbegrepen

Je krijgt telefonisch of via teams 1 uur advies. Hierdoor weet je zeker dat je een goede start maakt.

Jullie CO2-Prestatieladder altijd bereikbaar. Ook op locatie.

Wij nemen de lead

Met iets nieuws beginnen is altijd lastig. Daarom is het fijn als iemand anders voor jou de route uitstippelt en je voorziet van alles wat je nodig hebt om naar niveau 3 van de CO2 reductieladder te gaan.

We hebben een route voor jou en je bedrijf uitgezet om zo soepel mogelijk jullie certificaat te behalen. 

Je gaat nu een nieuwe uitdaging aan en daar hoef je je geen zorgen over te maken. Het is juist hartstikke interessant om een nieuw vak te leren. Wanneer je met de CO2 reductieladder aan de slag gaat kijk je weer met een frisse blik naar je eigen organisatie: 'Hoe doen we het nu eigenlijk? Wat kan er nog beter?' Je ontwikkelt nieuwe kennis en kunde bij jezelf. 

Wanneer je te horen krijgt dat je het behalen van jullie ISO certificering het beste kunt overlaten aan de professionals, bedenk dan: 'ik krijg de ondersteuning die ik nodig heb en ik kan het daardoor  prima zelf, dank je wel!' 

Om je wat extra zekerheden te geven:

  • Wij bestaan al bijna dertig jaar!
  • We hebben met onze aanpak al heel veel organisatie geholpen bij het behalen van hun certificaat.
  • Je krijgt 1 uur gratis advies dat je kunt inzetten op het moment dat je even een extra zetje nodig hebt.


Warme groet,

Hans van der Rijst

Lid normcommissie kwaliteit NEN

                                           

CO2 reductieladder Q&A

Wat is het voordeel wanneer ik aan de slag ga met jullie CO2 reductieladder pakket?

Het grote voordeel is dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Wij hebben voor jou de beste systematiek en werkwijze al voor je uitgestippeld. je kunt er meteen mee aan de slag!

Is de software bij de prijs inbegrepen?

jazeker. De prijs van de software is inbegrepen! Daarbij hoef je niet bang te zijn voor verborgen kosten. Er zijn geen opstartkosten, verplichtte trainingen etc.

Is jullie CO2 reductieladder pakket voor elk bedrijf geschikt?

De CO2-prestatieladder is voor elk bedrijf geschikt. Ook voor die van jou!

Hoe snel kan ik naar niveau 3?

Dat is afhankelijk van de complexiteit van jouw organisatie en de hoeveelheid tijd die je eraan kunt besteden. Een doorlooptijd van enkele maanden is in de praktijk vrijwel altijd goed te doen.

Kan ik de CO2 reductieladder ook combineren met andere normen?

Je kunt de CO2 - prestatieladder uitstekend combineren met andere normen. denk dan vooral aan de ISO 9001 en de ISO 14001.

Is jullie CO2 reductieladder pakket niet te moeilijk voor mij?

Wij hebben ons CO2 - prestatieladder systeem zo opgezet dat iedereen met MBO-niveau ermee kan werken.

Zijn er nog meer kosten dan alleen jullie CO2 reductieladder pakket?

Naast de kosten die je maakt voor de aanschaf van ons pakket ben je in ieder geval nog de kosten kwijt voor de certificeerder. Dat is de instantie die bij jullie de externe audit afneemt en bij goed gevolg het certificaat verstrekt.

verder kun je natuurlijk nog kosten kwijt zijn om besparingen op jullie energieverbruik te realiseren. Deze kosten verdienen zich echter weer terug!

Ik weet nog helemaal niets over CO2 reductie! Werkt dit CO2 reductieladder pakket dan wel voor mij?

jazeker wel. Wij hebben het pakket zo opgezet dat dit ook te doen is voor mensen die nog geen enkele kennis hebben met CO2 reductie.