ISO 9001 opzetten tijdens de zomervakantie
15 juni 2023 
2 min. leestijd

ISO 9001 opzetten tijdens de zomervakantie

Maak een vliegende start met ISO 9001 opzetten tijdens de zomervakantie

Wil je tijdens de zomervakantie een vliegende start maken met het opzetten van ISO 9001? Bij ons ben je aan het juiste adres! Met onze deskundige begeleiding en expertise in ISO 9001-certificering, helpen wij je om jouw kwaliteitsmanagementsysteem snel en efficiënt op te zetten, zelfs tijdens de zomermaanden.

De twee pieken tijdens de opbouw van een ISO 9001 traject

Om te begrijpen of het opzetten van ISO 9001 tijdens de zomervakantie een goed idee is, zal ik eerst de opbouw van een traject naar ISO 9001 bespreken. Ik ga er daarbij van uit dat je 'natuurlijk' met ons ISO 9001-systeem gaat werken en dat jij als kwaliteitsmanager het traject gaat opzetten.

Beginnen met ISO 9001 opzetten tijdens de zomervakantie: een slimme keuze?

Wanneer je gaat kijken naar de tijdsinvestering over de tijd gezien voor het opzetten van ISO 9001, dan zie je twee pieken. Eentje in het begin en eentje aan het einde van de implementatie van ISO 9001. In het begin zal je de tijd besteden aan het doornemen van de handleidingen en het bekijken van de mogelijkheden van VisionManager software (onderdeel van ons ISO 9001-systeem). Hier ben je al snel enkele uurtjes mee kwijt. Dat kun je prima alleen doen. Je hebt er niemand voor nodig. Ook kun je het meegeleverde kwaliteitshandboek vast aanpassen. Daarna start je vast met het opzetten van jullie processtructuur. Ook dat lukt prima zonder collega's.

Het opzetten van ISO 9001 tijdens de zomervakantie: taken die je zelf kunt doen

De verplichte procesbeschrijvingen van ISO 9001 zijn toevallig juist een taak voor de kwaliteitsmanager. Je vindt deze binnen ons ISO 9001- systeem en die hoef je alleen nog maar aan te passen. Ook daar heb je dus niet direct niemand voor nodig. Tot nu toe gaat het goed!

Je kunt ook al een mooie eerste aanzet maken voor het document 'Context van de organisatie'. Wanneer je goed op de hoogte bent van de processen binnen de organisatie, kun je ook al de eerste conceptbeschrijvingen maken. Op die manier weten jouw collega's wanneer zij weer terug zijn van vakantie hoe zij hun procesbeschrijvingen kunnen maken. Je hebt de eerste grote hobbel in tijd dus eigenlijk al genomen!

Betrek je collega's bij het opzetten van het kwaliteitssysteem tijdens de zomervakantie

Pas vanaf dit moment heb jij je collega's nodig. Maar je bent inmiddels al enkele weken verder en de zomervakantie is alweer voorbij. Er staat echter al wel een mooi kwaliteitssysteem in de steigers waar jij jouw collega's meteen mee kunt laten werken tijdens de zomervakantie.

Maak een vliegende doorstart na de zomervakantie met ISO 9001 opzetten

Doordat je al veel hebt ingericht en de eerste concepten er al zijn, maak je een vliegende start met het opzetten van ISO 9001 tijdens de zomervakantie. Vanaf dit moment kun je in drie maanden tijd de certificeerder laten komen om jullie ISO 9001-certificering te behalen. Het kan zelfs sneller wanneer je ook al klachten had geregistreerd, klanttevredenheidsonderzoeken hebt uitgevoerd, enzovoort.

De drie maanden zitten hem namelijk niet in het verzetten van veel werk, maar in het aantoonbaar werken met jullie mooie kwaliteitssysteem. De certificeerder wil zien dat je het gebruikt en ook daadwerkelijk daar waar nodig verbetert.

Dus, ook al zit je tijdens de zomervakantie zo'n beetje alleen op kantoor of op een andere locatie, je kunt juist dan heel goed starten met het opzetten van ISO 9001 tijdens de zomervakantie. Het zorgt ervoor dat je meteen na de vakantie een vliegende doorstart kunt maken. Je collega's zullen je dankbaar zijn!

Zin om te beginnen? Start hier: ISO 9001

Reactie plaatsen