Wat is de NEN

NEN is de afkorting van NEderlandse Norm en tevens sinds 8 mei 2000 de naam van het nauwe samenwerkingsverband van het Nederlands Normalisatie-instituut en de Stichting NEC (gespecialiseerd in de normalisatie van elektrotechniek, informatietechnologie en telecommunicatie.) Beide organisaties werken nauw samen vanuit één gecombineerd onderkomen te Delft, zij het nog wel elk met een eigen bestuur. De NEN heeft in 2016 het predicaat Koninklijk gekregen. De huidige naam is: Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut.

NEN en normen

De NEN begeleidt en stimuleert de ontwikkeling van nen normen. Normen zijn afspraken die marktpartijen vrijwillig met elkaar maken over de kwaliteit en veiligheid van hun producten, diensten en processen. Als neutrale partij inventariseert NEN aan welke normen behoefte is en brengt de organisatie belanghebbenden bij elkaar om deze normen te financieren en ontwikkelen.

Beheren en publiceren nen normen

Daarnaast beheert en publiceert NEN de voor Nederland geldende normen op zeer uiteenlopende gebieden. Er bestaan ruim 1500 specifiek Nederlandse normen en er zijn er nog veel meer geldig in Nederland omdat ze bijvoorbeeld vanuit Europa komen (NEN-EN, Eurocodes) of op wereldschaal geldig zijn (ISO).

Er zijn voor veel onderwerpen normen beschikbaar. Voorbeelden zijn normen over gebruiksvoorwerpen, over de bescherming van persoonsgegevens, keuringsmethoden, papierformaten, brandwerendheid van bouwmaterialen en de nummering van weken. Bekende normen zijn ISO 9001 (voor kwaliteitssystemen) en NEN 1010 (veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties).

Werkgroepen en commissies

Om deze normen te ontwikkelen, richt NEN diverse werkgroepen en commissies op bestaande uit experts uit verschillende sectoren. Deze groepen komen regelmatig bijeen om de conceptnormen te bespreken, te wijzigen en uiteindelijk goed te keuren. Deelname aan deze werkgroepen en commissies biedt marktpartijen de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de inhoud van de normen en ervoor te zorgen dat deze aansluiten bij de behoeften en ontwikkelingen in hun sector.

Internationale samenwerking

Naast nationale normen werkt NEN nauw samen met internationale normalisatie-instellingen zoals de International Organization for Standardization (ISO) en het European Committee for Standardization (CEN). Door deze samenwerking wordt gegarandeerd dat Nederlandse normen in lijn zijn met internationale standaarden, wat de exportmogelijkheden en internationale handel ten goede komt.

Toekomst van normering

Met de voortdurende technologische ontwikkelingen en de toenemende globalisering, blijft de rol van NEN cruciaal in het waarborgen van kwaliteit en veiligheid. Toekomstige uitdagingen, zoals digitalisering, duurzame ontwikkeling en innovatie, zullen invloed hebben op de wijze waarop normen worden ontwikkeld en geïmplementeerd. NEN blijft zich inzetten om deze uitdagingen aan te pakken door voortdurend samen te werken met belanghebbenden en zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de markt.

Kijk hier voor meer informatie over de toepassing van bijvoorbeeld de ISO 9001 norm.