Klimaatverandering binnen de ISO: Wat betekent dit voor mijn bedrijf?

Klimaatverandering verplicht onderdeel ISO, wat betekent dit?

In 2024 heeft er een wijziging plaatsgevonden in een aantal ISO-normen met betrekking tot klimaatverandering. Binnen de Harmonized Structure (HS) of High Level Structure (HLS) is het nu verplicht om aandacht te besteden aan klimaatverandering. In dit artikel leg ik uit wat deze aanpassing binnen de HS of HLS betekent voor jouw bedrijf.

Waar in de HS of HLS wordt aandacht voor klimaatverandering geregeld?

De aandacht voor klimaatverandering is opgenomen in hoofdstuk 4, 'Context van de organisatie'.

  • Bij 4.1 is toegevoegd dat de organisatie moet nagaan of klimaatverandering invloed heeft op haar managementsysteem.
  • Bij 4.2 is toegevoegd dat relevante stakeholders ook eisen of verwachtingen kunnen hebben met betrekking tot klimaatverandering.

Wat betekent deze aandacht voor klimaatverandering in ISO precies?

De wijziging in de HS of HLS betekent dat je bij het vaststellen van de context van de organisatie moet overwegen of klimaatverandering invloed kan hebben op de prestaties van je managementsysteem.

Even een korte uitleg over de focus van de ISO-normen: afhankelijk van de ISO-norm focus je op bepaalde aspecten. Bij ISO 9001 ligt de focus op de kwaliteit van de dienst, het product en de klanttevredenheid. Bij ISO 27001 bijvoorbeeld op de beveiliging van informatie.

Je richt je aandacht op de reikwijdte van jouw managementsysteem.

Wanneer moet je actie ondernemen volgens deze ISO-wijziging?

Afhankelijk van de norm en de reikwijdte van jullie ISO-systeem kan het zijn dat klimaatverandering geen kansen of risico's biedt voor de effectiviteit van jouw managementsysteem. In dat geval hoef je verder geen actie te ondernemen. Wanneer dat wel zo is, zul je acties moeten uitzetten om het effect te verminderen of tegen te gaan.

Voorbeeld toepassing klimaatverandering verplichting bij de ISO 27001 norm

Een concreet voorbeeld voor ISO 27001 kan zijn dat het kantoor zich in een lager gelegen gebied bevindt dat bij een overstroming onder water kan komen te staan. Als de serverruimte dan op de begane grond staat, is dat een risico. Actiepunt: verplaats naar een hogere verdieping.

Voorbeeld toepassing klimaatverandering verplichting bij de ISO 9001 norm

Een voorbeeld voor de ISO 9001 kan bijvoorbeeld zijn dat je bij extreem weer te maken kan krijgen met stroomuitval. Wanneer daardoor de kwaliteit van jouw product nadelig wordt beïnvloedt (denk bijvoorbeeld aan producten die gekoeld bewaard moeten worden) loop je een risico. De maatregel kan dan de aanschaf van een aggregaat zijn.

Bij de ISO 14001 ligt de focus natuurlijk al bij het milieu en zal deze wijziging veelal geen invloed hebben op je context van de organisatie.

Je moet daarnaast bij de stakeholderanalyse nagaan of de stakeholders eisen stellen of verwachtingen hebben die betrekking hebben op klimaatverandering. Daar moet je dan aan voldoen.

Ook al blijkt uit de analyse van de context van de organisatie en de stakeholderanalyse dat er geen effecten te verwachten zijn, is het belangrijk om dat binnen jullie contextanalyse te vermelden. Hiermee toon je aan dat je hierover hebt nagedacht.

Mocht je nog vragen hebben over de toepassing van deze wijziging, neem dan gerust contact op.