Hoe saai is jullie directiebeoordeling?
08 september 2020 
1 min. leestijd

Hoe saai is jullie directiebeoordeling?

 

2020 is al 9 maanden gevorderd en wat is er gebeurd met de acties uit jullie directiebeoordeling? Kom op, wees eerlijk. Weet jij nog welke acties er in jullie directiebeoordeling staan? Nee? Nou, je bent niet de enige bij wie de directiebeoordeling in de ‘la’ ligt om afgestoft te worden voor het nieuwe jaar. Zonde van al je werk! Zit je daar zometeen met je smoesjes aan tafel met de certificeerder terwijl het ook anders kan. Ik  ga je hieronder vertellen hoe.   

Jullie directiebeoordeling als verbeterinstrument

Even een stukje theorie: een managementreview of directiebeoordeling bevat voor elke norm (zoals de ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001 etc.) een aantal vaste onderwerpen. Elk onderwerp bestaat uit een terugblik, een evaluatie en zo nodig een verbeteractie. De verbeteractie moet SMART worden geformuleerd. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Actueel, Realistisch en Tijdsgebonden. Met andere woorden: de verbetermaatregel moet wel realistisch zijn, je moet weten wie hem gaat uitvoeren, wat het resultaat moet zijn en wanneer deze actie doorgevoerd moet zijn. Wanneer één van deze ingrediënten ontbreekt is de verbetermaatregel gedoemd om te mislukken.

Natuurlijk heb jij al je acties op deze manier geformuleerd. Dat geloof ik meteen. De vraag is wat je ermee gaat doen! Zorg dat de acties maandelijks aandacht krijgen. Zo simpel is het. Wanneer je werkt met VisionManager software doe je dat als volgt: gebruik het verbeterformulier en koppel daar een actiehouder en een deadline aan. Laat het management maandelijks even het dashboard in VisionManager doornemen.  Ze zien dan in een oogopslag wat de resultaten zijn. Lopen we nog in de pas of lopen we achter met verbeteringen? Je gaat merken dat op deze manier jullie acties uit de directiebeoordeling vrijwel altijd goed en op tijd worden uitgevoerd. Directiebeoordeling saai? Nee, het is een verbeterinstrument.  Wil je ook een hele goede directiebeoordeling schrijven? Kijk dan eens bij onze online cursus ‘Het schrijven van een directiebeoordeling‘.

Reactie plaatsen