ISO 9001 software; de voor en nadelen.

Toen het leven nog goed was? Zonder ISO 9001 software.

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik, nadat er een document was gewijzigd, met de nieuwe versie al mijn collega' s afliep. Zij moesten dan de oude versie inleveren en de nieuwe in ontvangst nemen. Dat alles werd netjes bijgehouden op een overzicht. De oude versies werden vernietigd. Op één exemplaar na dat werd gearchiveerd. De ellende begon natuurlijk wanneer niet iedereen er was. Dan moest je ook bijhouden wie er op een later moment de nieuwe versie moest krijgen. Dat was natuurlijk vragen om problemen. En die kreeg je natuurlijk ook. Hoe vaak ik wel niet oude versies in de bureauladen heb gevonden.........

Ook het bijhouden van de status van verbeteringen ging via excellijstjes. Tijdens de overlegmomenten namen we de lijstjes door en werkten deze meteen bij. Het goede aan deze werkwijze was dat je jouw collega' s op deze manier goed bij het kwaliteitssysteem betrekt. Jammer alleen dat het hierdoor wel vooral een administratief systeem leek. Veel tijd ging immers verloren aan het bijhouden van de overzichten. In plaats van een managementsysteem dat je helpt om risico' s te borgen en verbeteringen door te voeren. Dat moet dus beter kunnen.

De geboorte van ISO 9001 software

Al snel gingen bedrijven ISO 9001 software ontwikkelen. Zo ontstonden de eerste ISO 9001 software systemen waar je vooral documenten in kon beheren. Documentbeheer staat nog steeds bij de meeste ISO 9001 software systemen centraal. vrij logisch omdat dit een tijdrovend klusje is dat makkelijk geautomatiseerd kon worden.

De doorontwikkeling van ISO 9001 software

Gaandeweg werden de softwaresystemen steeds complexer. De systemen groeiden mee met de technische mogelijkheden. Daardoor werd het gebruik van deze systemen ook steeds complexer. Om de software te begrijpen en te kunnen toepassen werden er trainingen in het leven geroepen.  Eerst alleen voor de beheerders, later ook voor de gebruikers. De softwaresystemen konden steeds meer maar brachten ze de organisaties ook steeds meer? Dat valt nog te bezien. Door de complexiteit werden de systemen voor de gebruikers steeds minder prettig om mee te werken. En laten het nu juist de gebruikers zijn (en niet de beheerders) die het succes van de ISO 9001 software bepalen.

Wij kregen van veel klanten te horen (toen wij zelf nog geen ISO software hadden) dat ze de meerwaarde van software zeker inzagen maar dat de complexiteit van de software te groot aan het worden was.

VisionManager geboren

En zo werd VisionManager geboren. We zijn dus zeker niet de eerste geweest die ISO 9001 software zijn gaan aanbieden. Maar dat had vele voordelen. Zo zijn wij gaan bouwen vanuit een filosofie en niet vanuit technische mogelijkheden.

Bij VisionManager staan de volgende aspecten centraal:

  1. Makkelijk en intuïtief in het gebruik. Je moet de software zonder training kunnen gebruiken.
  2. De visie van de organisatie staat voorop (en geen normen).
  3. Het moet voor de kwaliteitsmanager tijd opbrengen.
  4. Het moet het management met enkele klikken inzicht geven in de status van het systeem.

Met dit in het achter hoofd zijn we VisionManager gaan ontwikkelen. Het is een bijzonder gebruikersvriendelijk ISO softwaretool geworden waar vele bedrijven met plezier en succes mee werken.

We hebben er meteen onze ISO -systemen in onder gebracht. Hierdoor kun je met onze software zonder inzet van adviseurs zelf je ISO certificaat behalen.