Verklaring van toepasselijkheid ISO 27001

Verklaring van Toepasselijkheid ISO 27001: Wat Je Moet Weten

Voor IT-professionals, Compliance Officers, en Security Auditors is het essentieel om een diepgaand begrip te hebben van de Verklaring van Toepasselijkheid binnen de context van ISO 27001. Dit document wordt vaak gezien als een noodzakelijk kwaad, maar biedt tegelijkertijd onmisbare houvast voor de inrichting van een gedegen informatiebeveiligingssysteem. In dit artikel leggen we uit wat de Verklaring van Toepasselijkheid inhoudt en hoe je deze effectief kunt gebruiken.

Wat is de Verklaring van Toepasselijkheid?

De Verklaring van Toepasselijkheid (Statement of Applicability) is een cruciaal document binnen ISO 27001 dat vastlegt welke beheersmaatregelen een organisatie heeft geïmplementeerd op het gebied van informatiebeveiliging. In hoofdstuk 6.1.3, lid d van de ISO 27001 wordt het als volgt omschreven:


"Een verklaring van toepasselijkheid op te stellen die de benodigde beheersmaatregelen bevat, een rechtvaardiging voor het opnemen ervan, de informatie of ze zijn geïmplementeerd of niet, en de rechtvaardiging om beheersmaatregelen van bijlage A uit te sluiten."


Het vormt dus een overzicht van alle onderwerpen waarvoor de norm aangeeft dat je daar beheersmaatregelen op moet uitvoeren.

Inhoud van de Verklaring van Toepasselijkheid

Elke beheersmaatregel uit de annex van de ISO 27001 dient voorzien te worden van de volgende informatie:

Elke beheersmaatregel uit de annex van de ISO 27001 dient voorzien te worden van de volgende informatie:

  1. Toepasselijkheid: Is de beheersmaatregel wel of niet van toepassing op jouw organisatie?
  2. Onderbouwing toepasselijkheid: Aan de hand van de risicobeoordeling, wet- en regelgeving, en contractuele verplichtingen leg je uit waarom de beheersmaatregel wel of niet van toepassing is.
  3. Uitwerking: Hier beschrijf je hoe je voldoet aan de beheersmaatregel. Geef aan of er specifieke maatregelen zijn genomen die passen bij deze beheersmaatregel.
  4. Implementatie: Geef aan wanneer de beheersmaatregel volledig is geïmplementeerd.

Het samenstellen van deze verklaring is een omvangrijke taak; de verklaring van toepasselijkheid behandelt honderden onderwerpen. Samen met de risico-inventarisatie en het risicobehandelplan vormt dit de basis van je informatiebeveiligingssysteem.

Het Belang van de Verklaring van Toepasselijkheid

Het belang van een goed gedocumenteerde Verklaring van Toepasselijkheid kan niet genoeg worden benadrukt. Hier zijn enkele redenen waarom het van cruciaal belang is:

  • Efficiëntie en Effectiviteit: Door duidelijk vast te leggen welke maatregelen zijn genomen en waarom, kun je efficiënter en effectiever werken. Dit voorkomt dubbel werk en zorgt voor een gestroomlijnd proces.
  • Compliance: Het document helpt bij het aantonen van compliance met wet- en regelgeving en contractuele verplichtingen. Dit is cruciaal bij audits en juridische beoordelingen.
  • Risicobeheer: Het biedt een gestructureerde aanpak voor risicobeheer, waardoor je organisatie beter in staat is om potentiële bedreigingen te identificeren en te mitigeren.
  • Verantwoording: Het stelt je in staat om verantwoording af te leggen aan stakeholders over de genomen maatregelen en de status daarvan.

Eenvoudiger Maken met Ons ISO 27001-systeem

Binnen ons ISO 27001 pakket hebben wij de Verklaring van Toepasselijkheid voor je opgenomen. Het samenstellen van deze verklaring is een omvangrijke taak; de verklaring van toepasselijkheid behandelt immers honderden onderwerpen. Maar na het afwerken van deze volledige checklist weet je in ieder geval zeker dat je een complete set van beheersmaatregelen hebt. Samen met de risico-inventarisatie en het risicobehandelplan vormt dit de basis van je informatiebeveiligingssysteem.

Dit scheelt je veel typewerk en zorgt ervoor dat je een solide basis hebt om op voort te bouwen. Het pakket bevat alles wat je nodig hebt om de Verklaring van Toepasselijkheid effectief te implementeren en onderhouden.

Conclusie

De Verklaring van Toepasselijkheid is een essentieel onderdeel van ISO 27001 en biedt een overzicht van de beheersmaatregelen die jouw organisatie heeft geïmplementeerd. Door deze verklaring zorgvuldig op te stellen en up-to-date te houden, kun je een solide informatiebeveiligingssysteem opbouwen dat voldoet aan de hoogste normen van compliance en risicobeheer.

Wil je meer weten over hoe wij je veel tijd kunnen besparen bij het opstellen van de Verklaring van Toepasselijkheid en andere aspecten van ISO 27001? Kijk dan op deze pagina.

Meli
Door

Meli

op 19 Jul 2023

Hoelang is een verklaring van toepasselijkheid geldig?

J. van der Rijst
Door

J. van der Rijst

op 19 Jul 2023

Hallo Meli,Leuke vraag! De Verklaring van Toepasselijkheid is een document dat feitelijk nooit af is. Je maakt hem en meteen daarna kan hij al veroudert zijn. Dat ligt aan de omgeving waarin jouw organisatie werkt en de wijzigingen die jouw organisatie doorvoert. Denk aan een organisatorische wijziging, het toevoegen of wijzigen van een product of dienst etc. Je zal dan ook periodiek moeten nagaan of de Verklaring van Toepasselijkheid nog actueel is. De minimale frequentie is 1 maal per jaar. Bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van de directiebeoordeling. Maar tussentijdse wijzigingen zijn dus zeker denkbaar.Is dit zo duidelijk? Met warme groet,Hans

Reactie plaatsen