Starten met ISO tijdens een crisis
23 oktober 2020 
2 min. leestijd

Starten met ISO tijdens een crisis

Organisaties vragen zich af of het wel slim is om tijdens een crisis te starten met het implementeren van een ISO norm. In dit artikel neem ik de voor- en nadelen met je door.

Nadeel van starten tijdens een crisis

Mocht je als organisatie financieel geraakt worden door een crisis dan zijn je collega’s misschien minder gemotiveerd om te werken aan iets dat wellicht niet direct bijdraagt aan baanbehoud.  Bovendien weet je in onzekere tijden niet of het gaat lukken om de certificeerder te betalen. Dat is immers de grootste kostenpost.  Om tot en met de certificering te gaan heb je dus wel voldoende geld nodig om dat te realiseren. Nu gaat het gelukkig ook weer niet om hele grote bedragen. En je kunt, zoals hierna aangegeven, een deel van de kosten uitstellen.

Voordeel van starten tijdens een crisis

Iedereen heeft behoefte aan houvast. Werken aan een gezamenlijk project zoals het implementeren van een norm is hetzelfde als het schilderen van gevels door restaurants tijdens de lockdown van het afgelopen voorjaar. Met het implementeren van ISO knap je je organisatie van binnenuit op en maak je jullie organisatie klaar voor de drukte en het succes na de crisis. Het is te vergelijken met een grote schoonmaak. Oude niet goed werkende processen worden aangepast en door bijvoorbeeld de analyse van de klachten in de voorgaande periode voorkom je stomme fouten in de toekomst. Jullie kunnen werken aan een goed werkend kwaliteitsmanagement systeem zonder voortdurend afgeleid te worden door de waan van de dag. Wanneer jullie een goed werkend kwaliteitsmanagement systeem hebben heb je ook een voorsprong bij inschrijvingen voor aanbestedingen. Emotioneel is het goed om niet stil te zitten maar je bezig te houden met het opbouwen en verbeteren van je organisatie. We zien op dit moment dan ook een grote toename van organisaties die juist nu starten met het behalen van het ISO-certiificaat. Hun belangrijkste motivatie is meestal dat ze er nu tijd voor hebben en dat ze klaar willen zijn voor de komende aanbestedingen.

Hoe hou je de kosten laag?

Er zijn drie soorten kostenposten bij het behalen van een ISO certificaat. Ten eerste heb je de uren die je er als organisatie zelf in steekt. Mocht je tijdens de crisis weinig werk hebben dan is dit het moment om de uren die nu vrij komen te investeren in het behalen van een ISO certificaat.
De tweede kostenpost die je hebt is die van eventuele begeleiding. Hier komen wij (ISOmanager.nl) goed van pas. Met ons ISO-systeem kun je tegen lage kosten (inclusief een stukje begeleiding en de software) zelf je ISO certificaat behalen.
De derde kostenpost is die van de certificering. Deze kosten kun je uitstellen tot na de crisis. Je behaalt dan jullie certificaat zodra dit financieel mogelijk is. Tijdens de crisis hoef je dus alleen te investeren in ons ISO-systeem.

Maak ook van het nadeel een voordeel

We leven in een vreemde tijd. Op het moment van dit schrijven zitten we met zijn allen weer in een gedeeltelijke lockdown. Veel bedrijven hebben nu minder werk maar daardoor wel meer tijd. Ook moeten we zoveel als mogelijk thuiswerken. Dit is het moment om met de invoering van een kwaliteitssysteem te starten. Met onze ISO-systemen kun je dat helemaal digitaal doen. Dus ook wanneer we met zijn allen vanuit huis werken. Wist je dat zelfs de certificerende instanties, wanneer je met onze ISO-systemen werkt, voor een deel de externe audits op afstand kunnen doen? Maak van het nadeel van een gedeeltelijke lockdown een voordeel en start nog vandaag met het behalen van jullie ISO certificaat.

Reactie plaatsen