Waarom het jullie niet lukt om te verbeteren 😟
06 oktober 2021 
1 min. leestijd

Waarom het jullie niet lukt om te verbeteren 😟

Bron: nieuwsbrief AVR Management Tools augustus 2021

Zonder een goed kwaliteitsmanagementsysteem gaat het jullie waarschijnlijk niet lukken om blijvend te verbeteren. Schrik je daarvan als ik dat zeg? Laat me deze boude stelling uitleggen in deze blog en dan vertel ik je ook gelijk waarom een kwaliteitsmanagementsysteem meer betekent dan een ingelijst papiertje aan de muur.

Verbeteren is niet hetzelfde als veranderen!

Wil je voorkomen dat je op een efficiëntere manier de verkeerde dingen gaat doen dan is het belangrijk om de stappen uit de ISO 9001 te doorlopen.

Je start altijd eerst met het vaststellen van de kernwaarden en het meetbaar maken ervan. Dit onderwerp is besproken in de vorige blog berichten (zie blog op ISOmanager.nl). Het hebben van een visie en daarvan afgeleide kernwaarden is onmisbaar wanneer je wilt verbeteren. Wanneer je niet weet hoe je bij de klant wilt overkomen (onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrent) is het niet mogelijk om te verbeteren.

Stel dat je deze stappen niet doorloopt, (visie ➡️ kerwaarden ➡️ doelstellingen) dan kun je wel veranderingen doorvoeren, zoals kostenbesparingen, maar dan heb je grote kans dat jullie kernwaarden in het gedrang komen. Zonder dat je dit zelf in de gaten hebt (maar jouw klanten wel!)


Je bent dan alleen maar iets aan het veranderen maar niet aan het verbeteren.


Ik zal je een voorbeeld geven. Jaren geleden kreeg ik bij een organisatie de opdracht om te bezuinigen. Er werd voorgesteld om een vestiging te sluiten. Daarmee was in één keer de bezuinigingsdoelstelling behaald. Een van de kernwaarden van deze organisatie was echter bereikbaarheid. Door het sluiten van deze vestiging zou die kernwaarde enorm in het gedrang komen. Doordat dit voorstel werd getoetst aan het kwaliteitsbeleid werd er besloten om de vestiging open te houden en op een andere manier de bezuinigingen te realiseren.

Hoe een kwaliteitssysteem je helpt om de juiste keuzes te maken

Wanneer je een kwaliteitssysteem opzet, zoals de ISO 9001, word je 'gedwongen' om goed na te denken over jullie onderscheidend vermogen. Dat resulteert in jullie kwaliteitsbeleid waarin jullie visie en kernwaarden centraal staan. Vanaf dat moment kun je de juiste keuzes maken om echt te verbeteren.

Zin om te starten met het behalen van jullie ISO certificaat? Maak het jullie makkelijk door gebruik te maken van een van onze ISO-systemen. Klik hieronder voor meer informatie.

ISO 9001

ISO 14001

ISO 27001